söndag 20 november 2011

Man skäms över att det går till så här i vårt land...

Senaste utvisningsdebaclet:(länk) (och en länk till, till en tidningsartikel) Jag kan väl kommentera det på två sätt, dels som ekonom och dels som människa:
- Invandringen kostar pengar säger vissa. Ja, om de används på det här sättet... Om det är så här det brukar gå till så är det väl billigare att helt enkelt låta folk stanna? Att inte ha kollat upp landningstillstånd är ju i alla fall bättre än att flyga till fel land, vilket ju har hänt vid två uppmärksammade tillfällen på sista tiden (Irak/Iran och Kenya/Tanzania). Migrationsverket (och/eller UD) framstår som totalt inkompetenta.
- Vad är det för människosyn svenska myndigheter har börjat visa? Mänskliga rättigheter blir alltför ofta istället medborgerliga rättigheter. Får du inte stanna i Sverige är du inte värd något. Då har du inga rättigheter, för du kan ändå inte anmäla eller stämma någon om du redan är utvisad. Det är fruktansvärt att en människa, som efter ett avvisningsbeslut redan har all anledning att vara helt förtvivlad, förnedras ytterligare.

Det finns en tänkbar anledning till att det blir så här: när migrationspolitiken blir omänsklig, så orkar inte längre vettiga och medkännande människor arbeta med utvisningar och behöva stå för de fruktansvärda beslut som tagits. Antingen slutar man, eller så stänger man av känslorna helt. Kvar på Migrationsverket och på förvaren blir personal som består av rötägg och personer som slår av all empati för att orka med sitt jobb. Jag skulle aldrig vilja jobba på Migrationsverket, men det kanske är det som krävs för att det ska bli bättre? Att vettiga och medkännande människor vågar och orkar jobba där?

Inga kommentarer: